Trektelpost De Baanjaard

Trektelpost De Baanjaard


Euro Birdwatch.
De Birdwatch vestigt de aandacht op trekvogels en de gebieden die ze in Europa nodig hebben om bij te tanken voor hun reis. En het evenement maakt zichtbaar hoe groots het fenomeen vogeltrek is. Hierdoor draagt het evenement er hopelijk aan bij dat meer mensen enthousiast worden voor vogels en hun bescherming. In verschillende van de deelnemende landen is dat laatste namelijk hard nodig.

Foto Peter B. ©. Birdwatch 2018.

Onze telpost (De Banjaard).
KNNV Vogelwerkgroep de Bevelanden doet hier jaarlijks op de zaterdag in het eerste weekeinde van oktober aan mee. Onze telpost ( Banjaard) bevindt zich aan de voet van de Stormvloedkering waar de trekvogels, die de kustlijn volgen en de kering gebruiken om de Oosterschelde over te steken, precies over heen vliegen. We staan er vanaf zonsopgang en blijven tot ongeveer 10 uur wanneer de duizenden wandelaars van de Zeeuwse kustmarathon, die ook altijd tijdens het eerste weekeinde van oktober plaatsvindt, langs komen lopen. 

Foto Cees L. ©. Birdwatch 2018

Het herkennen en tellen van overvliegende vogels.
Het herkennen en tellen van overvliegende vogels is niet voor alle vogelaars weggelegd, we moeten het dan hebben van het vliegbeeld en het herkennen van de contact-roepjes van de vaak hoog overvliegende grote groepen vogels.  Binnen onze vogelwerkgroep zijn enkele mensen daarin gespecialiseerd en zijn in staat dat ook aan anderen te leren. 
Via de site www.natuurstudiegroepdijleland.be/trektelmodule-soortenfiches zijn de meesten van deze contact-roepjes te beluisteren. Voor de jaarlijkse resultaten van deze internationale telling klikt u op www.trektellen.nl